tisdag 24 februari 2015

En läkare blev två läkare blev tre läkare

Är det inte fantastiskt när man får lära sig nya saker! Jag har alltid trott att akuten betyder att det är bråttom och ruggigt snabbt omhändertagande och betalningen löser vi sen. Eller vad får ni för bild framför er när ni ser/hör ordet akut? Men, men, det är väl som vanligt jag som har fått saker om bakfoten. Akuten betyder ju tydligen snabb betalning och sen låååångsaaam lååång väntan för att sen plötsligt igen övergå till en ruggigt snabb undersökning. Och när inte första läkaren hittar problemet så helt fantastiskt så får man ju utnyttja det fria vårdvalet och helt enkelt börja om från ruta ett igen. Precis en sån underbar dag hade jag igår.

Hurra för mig för bor man i storstan så funkar ju faktiskt vårdvalet - det finns ganska många ställen att välja att hänga på, till och med akuter. Jag ville verkligen inte till de stora stygga vargarna - det är ju bäst att låta de riktigt sjuka få utrymme där - så jag valde en liten mindre privat akut. Det gäller bara att hålla koll på att de har läkare för det man söker för - och för mig var det ju yrsel, sjögång, illamående, ögonsmärtor och migrän. 

Ok, då börjar man ju i receptionen och beskriver vad man vill ha hjälp med och lägger till att jag vet inte riktigt om allt börjar med ögonen eller om det är nåt med öronen som startar karusellen så jag tror att jag behöver träffa två läkare, en ögon- och en öronspecialist. Jaha säger hon, då börjar vi med en medicinare????? Ok, men hon vet nog bäst - lättast att bara hänga på. Å just det, om du behöver ögonläkaren så måste du gå över gatan för de har flyttat dit men betala först här så sätter jag dig på kö. Kolla också hur lång kötid det är på ögon och kom sen tillbaka hit så vi kan avgöra vilket som går fortast???? Japp, över gatan och en ny reception och ny betalning och ny kö. Fick väntetiden - tillbaka till första receptionen - sitt ner o vänta - efter fem minuter får man besked att det kommer att gå fortare hos ögon - så promenad över vägen igen - väntetid typ 30 minuter (ganska bra faktiskt). Fick komma in till den mest förvirrade läkaren jag stött på och blev lite orolig över om jag skulle få ut nåt av det mötet (satt redan o tänkte på den andra ögonakuten i stan). Meeen, det visade sig att det är nåt knas på högerögat - inget besked om vad utan jiippiiee - fler läkarbesök. Hon undrade också varför jag ser så dåligt - jag borde inte se så dåligt!!!! Nämen - är inte det hennes uppgift att berätta varför jag ser så dåligt???? Problemen hade dock inte med yrseln att göra - dock ögonsmärtorna och migränen.

Så detektivarbetet fortsätter - över gatan igen - vänta igen i typ 40 minuter. Fick komma in till en medicinare som ställde många, bra frågor tills hon frågade vad som besvärade mest för ögonblicket. Men alltså, jag sitter på en karusell och vill ha hjälp att komma av - det är inte bara en sak som är problemet. Ok, då fick slutsatsen bli att jag har fastnat i ett migränanfall och för att bryta det så måste jag vara sjukskriven en vecka för att vara helt ledig. Meeen alltså, sjukskriven - det går ju inte - arbetslinjen vet du, vi har ju inga sjuka i Sverige. Det är ju din uppgift att fylla mig med medikament så att jag kan kravla till jobbet! För det andra så är det så att den billiga migränmedicinen som apoteket byter till inte funkar överhuvudtaget och det är ju nåt annat som triggar migränen - är det inte bättre att vi försöker lösa det först? Ok, det jag kan hjälpa dig med är rätt migränmedicin men sen behöver du också träffa öronspecialisten som sitter i rummet brevid!! Nähä - var det inte det jag sa när jag kom?

Och då vet ni - eftersom vi befinner oss i vårdvalsvärlden så blev det att börja om från ruta ett igen - receptionen. Man måste ju registrera sig för ytterligare ett nybesök för att träffa en ny läkare!??! Det är ju så de får betalt - per nybesök. Så på ca två timmar hann jag bli registrerad och betalade för tre nybesök. Woohoo - tänk vilken kassako jag var för dem den dagen! Och nu blev det ytterligare två timmars väntan för att få träffa öronläkaren.

Öronläkaren gjorde sin undersökning och ställde några frågor och så ville hon testa att kristallerna ligger där de ska. Men hallå - jag vet redan att kristallerna ligger där de ska - det är inte den typen av yrsel. Har ni fått göra en sån undersökning nån gång? Inte nån skön upplevelse. De sätter på en mörkläggningsglasögon och ber en typ stirra med stora ögon och sen så börjar de slänga runt ens huvud åt alla möjliga håll och frågar hela tiden om det snurrar i huvudet - men hallå - är man inte snurrig innan så blir man det ju definitivt då. Varför kan man inte få en förkylning på ett vanligt sätt - domen blev att jag har fått en förkylning som satt sig på slemhinnorna som då svullnat och stör balansen. Så ingen medicin utan beordrad vila tills det släppt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar