söndag 8 februari 2015

Mat - nomnomnom

När man har lite svårt att röra sig för att förbränna kalorier så blir det ju ganska lätt så att allt som stoppas i munnen lätt, lite väl lätt tycker jag, läggs liksom som lager på lager på utsidan av kroppen (hur det nu går till). Och det hjälper ju inte att försöka begränsa intaget då det är det enda som gör att man orkar hålla ögonen och kroppen uppe eftersom man inte riktigt kan röra sig för att bli piggare. Ingen ond cykel här inte. För all del, den här lager på lager metoden funkar faktiskt på nåt konstigt sätt alldeles utmärkt bara genom att ta medicinerna som läkarna trycker i oss. Varför de måste lägga till såna ämnen som man går upp i vikt av i medicinerna övergår verkligen mitt förstånd. Kan det kanske vara bantningsindustrin som är involverad? 

Hela den här lager på lager situationen gör ju att man har ju nån närande dröm att man skulle vilja gå ner lite i vikt. Och då kommer man ju in helt osökt på det här med mat.

Mat är ett fantastiskt hett ämne att diskutera verkar det som, alla, precis alla har nåt att säga om det. Förlåt, inte riktigt alla, det verkar finnas en grupp som i princip inte har något att säga alls om mat och vad man bör och inte bör äta - i alla fall när man har en autoimmun inflammatorisk sjukdom - läkarna och forskarna. Där finns oftast ingenting att hämta - de har ju ingen vetenskaplig forskning att luta sig mot - och då är det ju faktiskt bäst att hålla tyst. När man har en autoimmun sjukdom som SLE så blir det här med mat verkligen en extra krydda. Efter att ha varit en autoimmun varelse under ett antal år nu så inser jag att det bästa är att sluta äta helt och hållet. Känner inte ni också så ibland, nähä, det är kanske bara jag som har såna tankar. Så här tänker i alla fall jag:

Vi har en ökad risk att drabbas av laktosintolerans - så bort med mjölkprodukterna. 

Soya bör vi troligtvis undvika då det innehåller östrogen som vi blir sjukare av så det kan vi inte använda istället för vanlig mjölk. Och glöm inte att vi även måste hålla reda på andra produkter med östrogen i så att vi kan sålla bort de också.

Glutenintolerans har också en tendens att dyka upp som gubben i lådan så där rök bröd och pasta.

Glöm för allt i världen inte fettet - eftersom det finns en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar när man har SLE så går ju fettet fetbort från menyn.

Allergier har också en tendens att dyka upp i tid och otid i de här kropparna. Det vi tålde igår, tål vi inte idag men nästa vecka så tål vi det igen eller kanske inte. Gäller att hålla koll på vad man stoppar i munnen och när.

Jag orkar inte rabbla allt som sägs öka inflammationsaktiviteten så det får ni googla på men jag kan ju nämna typ kött och socker - så då måste vi ju stryka det också.

Alfa alfa groddar???? är faktiskt det enda som läkarna talar om för oss att vi inte får äta - av en slump har de sett en koppling till att det triggar Lupus.

Men grönsaker, kryddor eller andra "nyttigheter" tänker ni då - det är ju sååå bra för en och stärker immunförsvaret. Fantastiskt - låt oss prata om det en stund. Vi med SLE har redan ett starkt, superstarkt immunförsvar - det är överaktivt och det är ju det som gör oss sjuka. Vi ska alltså inte äta sånt som stärker immunförsvaret och det finns ju ganska många "nyttigheter" som är där och petar på immunförsvaret. Det gäller bara att hålla koll på vilka.

Jag vet inte hur det är för er men jag känner mig rätt så förvirrad så, nä, det är lika bra att strunta i det hela och sluta äta - det borde ju göra mig frisk igen! Meeen semlorna - de bara måste vara kvar - de kan man ju inte leva utan. 😃 





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar