söndag 19 april 2015

Sjukvårdskapitalister?

Allvarligt talat - jag bara undrar - vad är det för fel på det svenska vårdsystemet? Varför måste man gå flertalet gånger till läkare här i Sverige innan man får hjälp - om man lyckas få någon hjälp överhuvudtaget? 

Den senaste tiden så är det mina ögon som har stökat och smärtat rejält igen och som vanligt så är det ju ingenting som syns tydligt vid undersökningarna, tycker i alla fall läkarna här i Stockholm - och då kan det ju inte vara något som är fel. För det är ju klart att ser de inget så finns det inte. Men det är ju himla konstigt att smärtan helt plötsligt dyker upp och ändå är där. Det är ju också himla konstigt att när man är i Bangkok så hittar de problemet första gången man går till läkaren. Men här i Stockholm hittar de absolut ingenting. Här blir man ju då tvungen att springa till läkare fem gånger innan nån börjar vilja förstå att det nog ändå är nåt som pågår. Är det nån som är förvånad över att våra vårdkostnader skenar här i Sverige om det är så här det funkar? Men det är nog bara jag som har sån här otur i mina möten med sjukvården. Det verkar ju gå superduper för de flesta - det har jag ju minsann snappat upp i nyheterna. 

Är det också nån som är förvånad att sjukvården skriker om brist på resurser när varje patient måste springa otaliga gånger för ett och samma problem? I alla fall jag tror mig börja fatta varför de känner att det behövs mer resurser. Undrar hur mycket samhället skulle spara om det räcker med att man bara behöver gå till läkaren en gång för ett problem? 

Men varför är det så här i den svenska sjukvården? Har vi en så dålig läkarutbildning i Sverige så läkarna inte klarar av sitt jobb? Och vad har hänt med läkaretiken - ni vet den där att hjälpa människor? Om en patient kommer med ett problem och vill ha hjälp - vad är det i läkaren som gör att hen inte lyssnar och allt som oftast bara viftar bort problemet och vill alltså inte hjälpa eller kanske inte tycker det är värt att hjälpa? Har vi så många i Sverige som går till läkare för att luras och är det därför läkarna blir så blassé och så missar de när det verkligen är något som inte är ok? Eller är det som vanligt och enkelt - cash is king - läkarna/sjukvården har till slut också helt fallit offer för kapitalismen? Människor har inte ens ett värde i deras ögon utan bara $$$ har nåt värde? 

Äsch, nu är det nog jag som har såna där konstiga tankar igen - det är väl klart att det enda läkarna längtar efter är ju att få hjälpa mig. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar